14 Mayıs 2013

BİR ŞOFÖRÜN GİZLİ DEFTERİ (1958)

HUNP: 8,0






Bir Şoförün Gizli Defteri

Vizyon Tarihi : 1958

Hunp : 8,0

Orijinal Dil : Türkçe

Oyuncular :

Eşref Kolçak Eşref Kolçak Şoför Erol
Çolpan İlhan Çolpan İlhan Çiler
Nurhan Nur Nurhan Nur Temiz
Eşref Vural Eşref Vural Baba Nuri
Ahmet Tarık Tekçe Ahmet Tarık Tekçe   Sıtkı
Kadir Savun Kadir Savun Kazım
Kemal Ergüvenç Kemal Ergüvenç Şefik
Saime Bekbay Saime Bekbay Mehtap
Selahattin İçsel Selahattin İçsel Erol'un Babası
Faik Coşkun Faik Coşkun Patron
Hikmet Serçe Hikmet Serçe Erol'un Annesi
Araksi Hebo Araksi Hebo Genel Ev Patronu
Nilüfer Sezer Nilüfer Sezer Eftalya
Sadri Alışık Sadri Alışık Eşref Kolçak Seslendirmesi
Sacide Keskin Sacide Keskin Hikmet Serçe Seslendirmesi
Sadettin Erbil Sadettin Erbil Eşref Vural Seslendirmesi
Mücap Ofluoğlu Mücap Ofluoğlu Seslendirme
Saime Bekbay Saime Bekbay

Yönetmen
Senaryo
Yapımcı
Görüntü Yönetmeni
Eser
Süre
107 dk
Tür
Özellikler
Ülke
Türkiye
Etiketler








Alt sınıftan bir gencin sosyeteye mensup bir kıza aşkı konu edilir. Erol, taksi şoförlüğü yaparak geçimini sağlamaktadır. Çiler ise, Erol’un varlıklı komşularının sosyetik kızıdır. Genç kıza âşık olan Erol aşkına karşılık bulamaz. Şoför olduğu için Erol’u hor gören Çiler, partilerde gününü gün etmektedir. Erol askere gidip döndüğünde hiçbir şeyin eskisi gibi kalmadığını görür. (Yasin Aydınlık)



Ayrıntılar:

‘Bésame Mucho’ (1940) (Consuelo Velásquez). [İkinci çevrimde (1967) bu sahnede Gigliola Cinquetti’nin sesinden ‘Dio, Come Ti Amo’ (1966) (Domenico Modugno) var].
Sosyetik toplantıda ‘paşa kızı’ ile ‘şoför’!
Çiler; “Demek bu sosyeteden korkuyorsunuz.”
Erol; “Evet ama kendim için değil, sizin için Çiler Hanım. Temiz’in kardeşi (‘abisi’ diyecekti) Erol sizi hâlâ seviyor. İstiyorum ki süratle yuvarlandığınız bu uçurumdan kurtulasınız.”
Çiler; “Haddini bil, bir daha da yolumun üstüne çıkma. Anladın mı, ‘şoför’!”
‘Bir Şoförün Gizli Defteri’nin (1930-Aka Gündüz) (Remzi Kitabevi–1943) sinemadaki ilk uyarlaması.
Romanda ‘915 sonrası’, filmde 50’lerin ‘her mahallede bir milyoner’ dönemi anlatılıyor.
Kasımpaşa’nın yan sokaklarından birinde dededen kalma bir ev. ‘Az çok okuyup yazmış’ Erol, kız kardeşi Temiz, annesi ve ‘tekaüt’ babası ile burada yaşıyor. ‘51 568’ plakalı takside şoför ve karşı komşuları ‘mütekait’ Ekrem Paşa’nın kızı Çiler’e âşık.
Patronu, celep ve ‘Rumeli Meyva Pazarı’nın sahibi Faik Coşkun haftanın bir gecesi güzel Eftalya ile beraber olurdu. Salı günleri de kahramanımız! Durum anlaşılıp kovulunca kendine yeni bir iş bulmak zorunda kalır.
Arkadaşı Kazım’ın yardımıyla Şefik Bey’in ‘hususi şoförü’ olmuş. (Tüccarın eşi Mehtap biraz kumara düşkün).
Çiler’i, Elvis Presley’in ‘Blue Suede Shoes’ (1955/56) (Carl Perkins) şarkısını dinlediğimiz bir toplantıda tanıdık. Mahalleyi ve burada yaşayanları beğenmiyor, küçük görüyor. Delikanlının, bir cesaretle verdiği aşk mektubu için ağzına geleni söylemişti.
Şoförümüz daha yükselmek için, Şefik Bey’in yedek parça dükkânına ortak olur; ‘Şefik Gür ve Erol Atıl Koll. Şti.’ [kitapta yeni işi ‘benzincilik’].
İkinci mektubunu yazar. Alma Cogan’dan ‘Mambo Italiano’nun (1955) (Bob Merrill) duyulduğu sahnede sonuç yine hüsran. “Herkes haddini bilmeli. Bir şoförün karısı olmaktansa ölmeyi tercih ederim” diyor Çiler.
İşi bu kadarla bırakmaz. (Romanda ‘Ekrem Paşa’) İhbar ederek askere alınması sağlar.
Aylar sonra Paşa ölmüş, Çiler ve (filmde göremeyeceğimiz) annesi Nişantaşı’nda (kitapta ‘Beşiktaş’) ‘lüks’ bir apartman dairesine taşınmışlar. Şimdilik yükseliş gibi görünen ‘düşüş’ böyle başlıyor.
Şefik Bey’in karısı Mehtap kendini sosyete ve kumardan kurtarırken, Çiler’in (yeni adı ‘Çilek’) hali umutsuz. Önce ‘kürtajcı meşhur’ doktorla beraber olur. Sonra Büyükada, Nizam Caddesi’nde ‘sermaye’! Komisyonculuğunu da Mirasyedi Sadık Bey yapıyor.
[Romanda daha berbat durumda. Kokaine alışır ve babasına hıncı olan biri, frengiye yakalanmasına neden olur (sf. 175–207)].
Sonrasında ‘vesikalıydı’! Bursa Umumhanesi’nin 2 numarasında etini satıp hem Çaça’ya hem mahallenin zorbası Sıtkı’ya pay vererek sürünüyor.
Erol, alıp kaçırır oradan.
Evlenip kurtulacakken, Sıtkı çıkagelir…
Saray Gazinosu’ndaki çatışmada Sıtkı ölmüş, Erol hafif yaralı, ‘binlerce erkeğin kadını’ Çiler son nefesini vermek üzere.
‘Presenting Frank Chacksfield And His Orchestra‘ albümündeki (1954) ‘Ebb Tide’ (1953) (Carl Sigman / Robert Maxwell) ile sonuçlanacak veda konuşması.
Çiler; “Seni seviyorum Erol. Seni hiçbir kadının sevemeyeceği kadar seviyorum. Senin hayatını zehir etmemek için ölmek istedim.”
Erol; “Çok mu acı çekiyorsun?”
Çiler; “Ya sen?”
Erol; “Ben şoförüm, acıya dayanırım ben.”
Çiler; “Ben de şoför sevgilisiyim!”
(Yazan: Murat Çelenligil) 


Tasarım
Vâlâ Somalı (Afiş)
Firmalar
Duru Film (Yapım)

Apa Ofset Basımevi (Afiş Baskı)

bir_soforun_gizli_defteri_1958 (4).jpg
 TESBİHNAME.COM

Hiç yorum yok: