10 Aralık 2016

KALBİMDEKİ YABANCI (1968)

kalbimdeki_yabanci_1968.jpg
HUNP: 7,5







Kalbimdeki Yabancı

Vizyon Tarihi : 1968

Hunp : 7,5

Orijinal Dil : Türkçe

Oyuncular :

İzzet Günay İzzet Günay Osman/Beyefendi
Semiramis Pekkan Semiramis Pekkan   Beyefendinin Karısı
Münir Özkul Münir Özkul Mücteba
Ali Şen Ali Şen Patron
Alp Aslan Alp Aslan
Özdemir Han Özdemir Han Özdemir
Tahiye Salem Tahiye Salem Lili
Faik Coşkun Faik Coşkun Noter
Selahattin İçsel Selahattin İçsel
Oktay Yavuz Oktay Yavuz
Mehtap Güneş Mehtap Güneş Fifi
Rıza Tüzün Rıza Tüzün A.Şen Seslendirmesi
Hayri Esen Hayri Esen İ.Günay Seslendirmesi
Pekcan Koşar Pekcan Koşar M.Özkul Seslendirmesi
Tijen Par Tijen Par Mehtap Güneş Seslendirmesi

Yönetmen
Senaryo
Yapımcı
Görüntü Yönetmeni
Süre
87 dk.
Tür
Özellikler
Siyah Beyaz, 35 mm
Ülke
Türkiye
Etiketler














Tanımadığı bir adamın yerine geçen taşralı bir gencin maceraları anlatılır. Osman, iş bulmak üzere İstanbul’a gelmiştir. Fakat başvurduğu her yerden eli boş dönmektedir. Nihayet bir gün talihi değişir. Kendisine tıpa tıp benzeyen bir adamla karşılaşır. Zengin beyefendi, peşindeki adamlardan kaçmaktadır. Osman’la yer değiştirmek hayatını kurtaracaktır. Bıçkın delikanlı teklifi kabul eder. Akşam, beyefendinin kıyafetlerini ve cüzdanını iade edip yoluna gidecektir. Ancak beklenmedik bir kaza plânlarını altüst eder. Yerine geçtiği adam, tren kazasında hayatını kaybetmiştir. Osman, tanımadığı bir hayatın içinde bulur kendini. Uşağı Mücteba sayesinde kısa zamanda duruma uyum sağlamıştır. Beyefendi’nin eşi onun bir yabancı olduğunu anlayana kadar hiç sorun çıkmaz. (Ayşe Adlı)


Ayrıntılar:

“İlle de İstanbul. Buralarda ekmek kalmadı bize. Köyde ne anam ne bacım ne de dikili bir ağacım var. İstanbul’un taşı toprağı altınmış, biraz da biz eşeleyelim.”

Taşralı gençle, Sadri Alışık’ın “..romansa eğer // Bir sayfasıyım //**// Gemi ise // Tek tayfasıyım” (İstanbul Hastası) dediği İstanbul’a, “Breakfast at Tiffany’s” (1961) filminin ‘Something for Cat’ müziği (Henry Mancini) eşliğinde kamyon kasasında ve vapurla gidiyoruz.
İş aramakla geçen zor günlerin birinde Boğaz’a bakan surlarda dinlenirken kendisine ‘bir çorabın diğer teki kadar benzeyen’ kişi ile karşılaşır.
Taşralı olanı ne kadar cesur ve kalender ise İstanbullu benzeri o kadar kumarbaz ve neredeyse gölgesinden korkan biridir. Fil m ilerledikçe dış görünüşleri dışında çapkınlıklarının da ufak bir fark (!) dışında aynı olduğunu anlayacağız. (İstanbullu olanı Lili ile iki saat beraber olurken taşralı bu süreyi beş saate çıkarıyor.) İstanbullu, Baş Patron’un çetesine, kumar nedeniyle oldukça yüklü miktarda (500 bin) borçludur. Neyse ki, amcasından kalan iki milyonluk kalıt imdadına yetişir. Ama, o kadar savruk ki vasiyetnameyi kaybettiği gibi Noterin de kim olduğunu unutmuş. Benzeri ile karşılaştığında çeteden kaçıyordu. (Bu kaçış sahnesinde Bert Kaempfert’in trompetinden dinlediğimiz ‘Africaan Beat’ melodisi var. Aynı melodi, 2002 yılında Alexander Payne yönetiminde çevrilecek ‘About Schmidt’ adlı filmde de kullanılacaktır.) İlk şaşkınlık atlatıldıktan sonra taşralı sorar “Başınız dertte mi yoksa? Size bir yardımım olabilir mi?”
Elbiselerini değiştirirler. İstanbullu tam haydutlardan paçasını kurtardığı için sevinç içindeyken bir tren kazası ile yaşamından olur.
Benzeri, uşağı Mücteba’nın da yardımı ile metresleri (Lili ve Fifi), (aşık olacağı) ‘karısı’ ve ‘borçlu olduğu’ çete ile ‘tanışır’. Hem güzel karısını hem de nerede olduğunu bilmediği vasiyetnameyi (hovarda kocası parayı çarçur etmesin diye genç kadın saklamış) Baş Patron ve çetesinden korumak için canını dişine takmış uğraşırken bile, iş bulmaya debelendiği günlerdekinden daha şanslı olduğunu düşünüyoruz.

Köyden ayrılırken onu uğurlayan arkadaşı ile ‘Man Does Not Live By Bread Alone' (1966) (Jerry Goldsmith) melodisi eşliğinde yaptığı konuşma..
“Zordur orda iş bulmak.”
“Ayıp ettin, askerde komandoydum (o 'komandostum' diyor) ben. 10 parmağımda 10 marifet vardır. Kuş gibi araba sürerim. 40 metreden denize atlar dipte 5 dakika yüzerim. (Filmde bir tek bu yeteneğini izleyemiyoruz.) Açlık susuzluk vız gelir. Üstümde silah olmasın 7 kişiyi haklarım. Daha ne marifet istersin?”
“Paran var mı?”
“Fazlasıyla be. Helalinden 5 kâğıdım var işte.”
“Hadi, talihin açık olsun.”
“İsterse kapalı olsun, ben açarım onu.”
(Yazan: Murat Çelenligil)


Kurgu
Yapım Ekibi
Şener Işık (Yapım Amiri)

Kadir Çakar (Set Amiri)

Kadir Çakar (Set Amiri)


Himmet Arı (Set Ekibi)

Güner Işık (Set Ekibi)
Post-Prodüksiyon
Korhan Yurtsever (Negatif Kurgu)

Semih Peköz (Laboratuar Şefi)

Yaşar Gök (Laboratuar)

İbrahim Güzel (Laboratuar)

Cavit Korkmaz (Laboratuar)

Abdullah Akdeniz (Laboratuar)
Işık Ekibi
Mazhar Eröz (Işık Şefi)
Ses Ekibi
Rauf Tözüm (Ses Kayıt)

Şerif Gören (Senkron)
Müzik ekibi
Ajda Pekkan (Şarkılar)
Firmalar
Süperfon Stüdyosu (Seslendirme)

Edeka Film (Işık)

Ses Film (Film Hazırlık)

Gültekin Film (Yapım)

kalbimdeki_yabanci_1968.jpgKALBİMDEKİ YABANCI 1968 ile ilgili görsel sonucu
 TESBİHNAME.COM

Hiç yorum yok: