23 Kasım 2016

KIRK KÜÇÜK ANNE (1964)

HUNP: 7,6







Kırk Küçük Anne

Vizyon Tarihi : 1964

Hunp : 7,6

Orijinal Dil : Türkçe

Oyuncular :

Göksel Arsoy Göksel Arsoy Çetin
Fatma Girik Fatma Girik Fatma/Fatoş
Birsen Menekşeli Birsen Menekşeli Birsen
Mürüvvet Sim Mürüvvet Sim Flotild Şirinyan
Abdullah Ferah Abdullah Ferah Bekçi
Mualla Sürer Mualla Sürer Müdire Hanım
Kemal Ergüvenç Kemal Ergüvenç Ahmet Tarık Tekçe Seslendirmesi
Jeyan Mahfi Tözüm Jeyan Mahfi Tözüm   Fatma Girik Seslendirmesi
Abdurrahman Palay Abdurrahman Palay   Göksel Arsoy Seslendirmesi
Ahmet Turgutlu Ahmet Turgutlu Sütçü
Emel Işık Emel Işık
Gülten Ceylan Gülten Ceylan
Gülgün Erdem Gülgün Erdem
Deniz Selen Deniz Selen
Memduh Alpar Memduh Alpar Müfettiş Rüknettin Bey
Timuçin Caymaz Timuçin Caymaz Memduh Alpar Seslendirmesi
Zeki Alpan Zeki Alpan Lokantacı
Murat Tok Murat Tok Doktor
Ahmet Tarık Tekçe Ahmet Tarık Tekçe
Candan Sabuncu Candan Sabuncu
Devlet Devrim Devlet Devrim
Yıldız Kafkas Yıldız Kafkas
Aziz Basmacı Aziz Basmacı Maraton Bey
Kenan Büke Kenan Büke
Nurlan San Nurlan San
Necdet Tosun Necdet Tosun
Vahi Öz Vahi Öz Komiser
Zuhal Tan Zuhal Tan

Yönetmen
Senaryo
Yapımcı
Görüntü Yönetmeni
Tür
Özellikler
Ülke
Türkiye
Etiketler










Terk edilmiş bir bebeğe sahip çıkan Çetin’in yaşadıkları konu edilir. Çalışmak için İstanbul’a gelen Çetin, akrabası Hasan’ı aradığı adreste bulamayınca başının çaresine bakmaya çalışır. Bir gün parkta otururken terk edilmiş bir bebek bulur. Çetin, bir süre bebeğin annesini arasa da bulamaz ve çocuğa bakmaya başlar. Bu sırada tesadüf eseri akrabası Hasan’ı bulur. Hasan’ın yardımıyla bir kız kampında öğretmenlik işine başlar. Bebeği bir bakıcıya teslim ederek kamp alanına gider. Fakat işler umduğu gibi yolunda gitmez. Bakıcı kadının köyüne dönmesiyle bebeği yanına almak zorunda kalan Çetin, kimseye belli etmeden çocuğa bakmaya çalışacaktır. (Meltem İşler Sevindi)


Diğer:
'Forty Little Mothers' (1940) (Yönetmen; Busby Berkeley) filminden uyarlama.


Ayrıntılar:

‘Il Faut Savoir’ (1961-1962) (Aznavour) müziğinin fon müziği olarak kullanıldığı filmde Fatma, (daha birkaç gün önce kovulması, şimdi ise kalması için neler yaptığı) Çetin ve Bay Bebek..
Çetin ; “..Benim yüzümden tatsızlık çıkmasına gönlüm razı değil..Bu hareketini de seni de unutmayacağız. Ama, bırak gidelim.”
Fatma ; “Hayır.”
Çetin ; “Allah, nerede olsa Bay Bebek’in rızkını verir.”
Fatma ; “Budala! Benim ayrılamadığım bebek değil sensin. Hâlâ anlamadın mı?”

64’ün yaz sonu. Başkan Lyndon B. Johnson, başbakan İnönü’ye o ünlü mektubu göndermiş ; Kıbrıs mitingleri ; ‘Susuz Yaz’ın Berlin Film Festivaline gönderilmesi önce sakıncalı bulunmuş, ödül kazanınca bu kez de kutlamalar düzenlenmiş.
Ama, filmde, Haydarpaşa Garına Anadolu’dan gelen (az çok okuyup yazmış) Çetin’le bambaşka şeylere tanık oluyoruz. Delikanlının karşıya geçtiği motorda Pina Motel’de eğitim gören genç kızlar da var. Öğretmenleri Flotild Şirinyan ile İstanbul’u gezmeye gelmişler. Şehrin yabancısı Çetin’in Hasanköylü Hasan Efendiyi araması alay konusu olur.
Fatma ; “Adrese bak ; ‘Hasanköylü Hasan Efendi’. Ne adamlar var şu dünyada.”
Çetin ; “Çok mu komik buldunuz, küçük hanım?”
Fatma ; “Hem de nasıl.”
Çetin ; “O halde istediğiniz kadar gülebilirsiniz. Bana bir Çin atasözünü hatırlattınız ; Çocuklar ve ahmaklar çabuk gülermiş.”
Kızlar ; “Biz çocuk değiliz.”
Çetin ; “Ben çocuksunuz demedim.”
Kızlar ; “…”
Şehir Palas Oteline yerleşir. Dönercinin önünde yutkunmasından ve son lirasını mazgala düşürdüğü için III. Ahmet çeşmesinin yakınındaki simitçiye simidi geri vermesinden, ne kadar zor durumda olduğunu anlıyoruz.
Bu arada bir genç kadın, bebeğini (ilerde Çetin ona Bay Bebek diyecektir) aynı otelde kalan kocasına bırakıp kaçar. “Artık tahammülüm kalmadı..Son ümidi de kırılan her insanın yapacağı şeyi yapmaya karar verdim. Zerre kadar vicdanın varsa çocuğumuza iyi bak. Aysel.” Kendisini denize atarken son anda, Çetin engel olur ve ‘olmayan parası ile’ onu ‘mis gibi bir döner’ yemeğe götürür (Akşam Gazetesinin küçük ilan sayfasında ona iş bile buluyor).
Karakolda Komiserin sözleri ; “..Yaptığın dolandırıcılıktır. Türk Ceza Kanunu madde 503 ila 508, en aşağı altı ay yersin..Bir de emniyeti suistimal ; Türk Ceza Kanunu madde 508 ila 512..altı ay da oradan etti 12 ay. Bitmedi, nas-ı izhar..madde 516-521. Oradan da yedin mi bir 8 ay. Bitmedi..” Neyse ki insafa gelen lokanta sahibi yakınıcı olmayınca paçayı kurtarır. Bir başka gün, Aysel’in kocası çocuğu bir sepetle, parkta gazete okumakta olan Çetin’in yanına bırakıyor. Acıkan Bay Bebek’e sütçüden ‘izinsiz’ süt almaya kalkınca tekrar karakol.
Komiser’in “Yandın bu sefer, şap gibi yandın. Türk Ceza Kanunu madde 491..” diye devam eden konuşmasının sonunda ifadesi alınır ; “Ana adı Ayşe, baba adı Köse Hacı Sabri, doğum yeri Yozgat’ın Hasanköy’ü..” Bunları duyan Komiser’de inanılmaz bir ‘değişim’ olur.
Komiser ; “Evladım, aslanım benim..Sen benim elime doğdun kerata. Tanımadın mı beni..Hasanköylü Hasan derler bana.”
Çetin ; “Ben de sizleri aramaya gelmiştim buraya. İşsizim.”
Komiser ; “Hepsi olur. Bizim Başkomiser Ahmet Tarık Beyin hemşiresi özel bir eğitim kampında müdiredir. Yarın ondan bir mektup alırız, bu iş olur biter..Ama dur, Müdire Hanım evde kalmıştır, çocuklardan nefret eder..Bizim tarafta bir sütnine var, 5-10 lira verdin mi (Bay Bebek’e) kendi çocuğu gibi bakar.”
The Shadows topluluğundan ‘The Boys’ (1962) (Welch / Marvin / Bennet) melodisi ve elinde Ahmet Tarık’ın yazdığı ‘tavsiye mektubu’ ile Pina Motel Kız Kampına gelir. Müdire Hanım onu diğer hocalarla tanıştırır ; Şan hocası Şeyda Bülbüler ; Lisan ve kültür hocası Flotild Şirinyan (oysa filmin başında, kızlar onun tarih hocası olduğunu söylemişlerdi) ; Hem jimnastik hocası hem de disiplin amiri, eski bir sporcu Maraton Ömer. Çetin, ‘hasta olan’ edebiyat öğretmeninin yerine ders verecektir. Öğrenciler ise, belki bir yanlış anlama ile, önceki ve çok sevdikleri öğretmenlerinin onun yüzünden kovulduğunu düşünürler. Artık onları tutabilene aşkolsun. Fatoş’un önderliğinde ‘yeni gelen zibidiyi doğduğuna pişman etmek için’ ne lazımsa yaparlar. Banyodayken suyunu kesmek ; Yoğurt savaşında her tarafını bulaştırmak.
Çok güzel bir sahnede, Fatma, yeni disiplin sorumlusu Çetin’e haber vermeden Altın Sahil Gazinosuna gider. Burada iki unutulmaz melodi dinliyoruz ; Frankie Avalon’u meşhur eden ‘Venus’ (1959) (Ed Marshall) [bir başka ‘Venus’ı (1970) (Leeuwen) (The Shocking Blue) anımsamamak elde değil] ve ‘Roberta’ (1963) (Peppino di Capri). Çetin, ceza olarak onu gazinodan kampa kadar (20 km.) yürütür. Yolculuğun sonunda yorgunluktan baygın bir halde olan Fatoş’u filmin fon müziği ile kucağında taşıması ne güzeldi. Aralarındaki sevgi belki de birbirlerine en kızgın oldukları zamanda başlamıştır.
Sonra işler daha da karışır ; Sütanne Ayşe Teyze (“Memleketime gidiyorum. Kocam hastalanmış. Telgraf çekti”), Bay Bebek’i Çetin’e getirir. Kızlar durumu anlarlar ama köprünün altından çok sular akmış ve artık öğretmenlerini sevmektedirler. Hem bebeği hem de öğretmenlerini koruyorlar. Çocuğunu bıraktığına pişman olan Aysel, karakoldan durumu öğrenip kampa gelir. Durum daha zorlaşır ama sonunda her şey tatlıya bağlanıyor.

Matmazel Şirinyan kızlara ders anlatıyor..
Şirinyan ; “Kont Saint-Saens, Marie Antoinet’in önünde eğildi. ‘Madam, jö vu zem (je vous aime)’ dedi. Yani, seni sevorum. O zaman, Marie’de hoşafın yağı kesildi. ‘Ben de seni jö vu zem be’ dedi. Derken sarmaş dolaş oldular. 10 dakika ya öpüştüler ki birden bire telefon çaldı. Louises yani XVI. Lui telefonda..”
Bir öğrenci ; “Ama matmazel O zaman telefon yoktu.”
Şirinyan ; “Karıştırdım mı yoksam? Neyse, aşk vardı ya siz ona bakın. Derken efendim..”
(Yazan : Murat Çelenligil)


Kurgu
Sanat Yönetmeni
Stavro Yuanidis (Sanat Yönetmeni)
Yapım Ekibi
Vecdi Benderli (Yapım Sorumlusu)

Sabri Arslankara (Yapım Asistanı)

Nuri İnal (Set Amiri)
Yönetmen Ekibi
Feyzi Tuna (Yönetmen Yardımcısı)

Şengün Gökçay (Yönetmen Yardımcısı)
Kamera Ekibi
Yılmaz Akay (Kamera Asistanı)

Rafet Ateş (Kamera Asistanı)

Feridun Kete (Kamera Asistanı)
Post-Prodüksiyon
Sezai Elmaskaya (Negatif Kurgu)

Hilmi Başcan (Laboratuar Şefi)

Hayati Akbulut (Laboratuar)

Yılmaz Erman (Laboratuar)

Ali Özügül (Laboratuar)
Işık Ekibi
Erol Batıbeki (Işık Şefi)
Ses Ekibi
Yorgo İlyadis (Ses Kayıt)

Firmalar
Arzu Film (Yapım)

Erman Film (Seslendirme)

Kıral Matbaası (Afiş Basım)

Mim Cim Ofset Basımevi (Lobi Basım)

Afiş Prodüksiyon

kirk_kucuk_anne_1964.jpg
 TESBİHNAME.COM

Hiç yorum yok: