17 Ekim 2013

TAÇSIZ KRAL (1965)

HUNP: 7,6







Taçsız Kral

Vizyon Tarihi : 1965

Hunp : 7,6

Orijinal Dil : Türkçe

Özellik: Siyah Beyaz

Oyuncular :


Metin Oktay Metin Oktay Metin
Gönül Yazar Gönül Yazar Gönül
Ayten Gökçer Ayten Gökçer Mine
Ajda Pekkan Ajda Pekkan Hülya
Erol Taş Erol Taş Murat
Can Tengizman Can Tengizman Metin'in Çocukluğu
Müşerref Çapın Müşerref Çapın Metin'in Annesi
Renan Fosforoğlu Renan Fosforoğlu Metin'in Babası
Niyazi Er Niyazi Er Sedat
Nezihe Güler Nezihe Güler Hülya'nın Annesi
Zeki Sezer Zeki Sezer Doktor
Abdullah Ferah Abdullah Ferah İşportacı
Emire Erhan Emire Erhan
Cihat Arman Cihat Arman Türk Milli Takımı Teknik Direktörü
Orhan Şeref Apak Orhan Şeref Apak Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı
Lefter Küçükandonyadis Lefter Küçükandonyadis   Kendisi
Şevki Güney Şevki Güney Karıncaezmez Şevki
Naci Erdem Naci Erdem Kendisi
Turgay Şeren Turgay Şeren Kendisi
Necmi Tanyolaç Necmi Tanyolaç Gazeteci
Erdoğan Esenboğa Erdoğan Esenboğa Renan Fosforoğlu Seslendirmesi
Sadettin Erbil Sadettin Erbil Erol Taş Seslendirmesi
Hayri Esen Hayri Esen Metin Oktay Seslendirmesi
Alev Koral Alev Koral Müşerref Çapın Seslendirmesi
Jeyan Mahfi Tözüm Jeyan Mahfi Tözüm Ayten Gökçer Seslendirmesi
Adalet Cimcoz Adalet Cimcoz Ajda Pekkan Seslendirmesi
Gündüz Kılıç Gündüz Kılıç Galatasaray Teknik Direktörü
Toron Karacaoğlu Toron Karacaoğlu Gündüz Kılıç Seslendirme
Rıza Tüzün Rıza Tüzün O. Ş. Apak ve N. Tanyolaç Seslendirme

Yönetmen
Senaryo
Yapımcı
Görüntü Yönetmeni
Tür
Özellikler
Siyah Beyaz, 35 mm
Ülke
Türkiye
Etiketler








Genç bir futbolcunun başarı hikâyesi konu edilir. Metin, çocukluğundan itibaren futbola olan yeteneğiyle dikkatleri üzerine çekmiştir. Mahalleden Baba Murat’ın himayesinde kısa zamanda büyük kulüplerin transfer listesine girer. Galatasaray’a imzasıyla ününe ün katan Metin, sosyetenin de ilgi odağı haline gelir. Efsane olma yolunda ilerlerken ortaya çıkan beklenmedik rahatsızlığı Metin’in hayatını altüst edecektir. (Yasin Aydınlık)


Ayrıntılar:

‘Ma Vie’ (1964) (Alain Barriere) melodisi, İzmir-Aşıklar Yolunda iki sevgili (birazdan Asansör’e gidecekler)..
Mine (Jeyan Mahfi Ayral’ın sesi ile) ; “Bil bakalım, kan kırmızı süt beyaz, fındık kabuğundan küçük, kale kapısına sığmaz.”
Metin (Hayri Esen’in sesi ile) ; “Kelime oyunu yapıyorsun. Kan, tabii kırmızı, süt de beyaz değil mi? Fındık kabuğundan küçük olacak ki kabuğuna sığsın.”
Mine ; “Yalnız insanlar sığmaz kabuklarına.”
Ölümünden (13 Eylül 1991) birkaç saat önce gitarist Tarık Öcal’a Nazım Hikmet’in bir şiirini okuyup “İşte bu şiiri bilmeyen ne top oynar, ne gitar çalar. İşin özü bu kardeşim” diyen tertemiz bir insanın öyküsü. Filmin yapımcısı Ertem Eğilmez (fakat jenerikte Arslan Barutçuoğlu yazıyor) bir söyleşide (17 Temmuz 1965-Ses) “(Taçsız Kral) filmi, Metin Oktay’ın h ayat hikâyesi mi olacak” sorusunu şöyle yanıtlıyor ; “Tam değil. Olaylar..Metin Oktay’ın gerçek hayatına benzeyebilir. Hatta, belki de herhangi bir futbolcunun hayatına uydurulabilir. İsim yapmış klas bir futbolcunun kadınlar arasında geçirdiği bir dönem vardır. Bu dönem her futbolcunun hayatının rengidir.”
40’ların sonu. İzmir, Karşıyaka’da Çiftefırınlar Mahallesi. O dönem hemen her sokakta olan arsada çocuklar futbol oynuyor. Cin gibi bir çocuk, Metin, nedense, takıma girememiş ve Spor Malzemeleri Mağazası vitrinindeki topları seyrediyor. ‘Enfants de Tours’ (1963) (Macias / Demarny / Blank) melodisi ile konserve kutusunu tekmelediği sokakta dalgın yürürken önüne ‘hayallerindeki’ futbol topu yuvarlanır. Murat Abi onun üzüntüsünü bu armağanla gideriyor ; (Sadettin Erbil’in sesi ile) “Seni ben çalıştıracağım.. Büyük bir futbolcu olacaksın. Benden bile büyük..” Murat Abinin ‘baldan tatlı, safi şekerden yapılmış kızı’ Mine, Metin’i seviyor. Üçünün ‘Valencia’ (1926) (Jose Padilla) pasodoblesi ile gazoz içtikleri sahne ne kadar güzeldi. Metin’in (adını öğrenemediğimiz) babası, kavga çıkan bir mahalle maçından sonra topu keser..
Babası (Erdoğan Esenboğa’nın sesi ile) ; “Bindir söylüyorum. Topla oynamak günahtır..Dinleyen kim. Bir daha görürsem..”
Annesi (onun da adını öğrenemiyoruz) ( Alev Koral’ın sesi ile) ; “Yapma oğlum, laf anla biraz. Fakiriz biz. Oyunla geçirecek vaktimiz yok. Baban sabahın altısından geceye kadar fabrikada ömür çürütüyor (işe giderken elinde üç bölmeli sefertası var). Bir gündüz uykusuna hasret. Bir erkeğimiz de sensin. Okuyup kazanacaksın. Başka çaren yok.”
Metin ; “Var anne. Göreceksiniz.”
Sonraki yıllarda Murat Abinin gözetiminde çalışması ve yükseliş ; Damlacık Spor, Yün Mensucat ve 1954’te İzmir’deki son kulübü İzmirspor.
Adalet Cimcoz’un seslendirdiği Hülya Demir.. İzmirspor’un başkanı Sedat Beyin kızı olan Hülya ile Metin beraberken hep “Un’Altra Volta” (1964) (Pallavicini / Niessen / Werner / Scharfenberger) melodisi duyuluyor. Metin'in İzmirspor’la anlaşması bile Hülya’nın Kültür Parkta bir arkadaşı ile ‘Tuff’ (1964) (Cannon) melodisi eşliğinde romantik dansını gördükten sonra olur. Genç kızın odasında (anne babası İstanbul’daymışlar) (birkaç yıl sonra Metin’i İstanbul’da evine çağırınca bu kez de İzmir’de olduklarını söyleyecektir) geçen gecenin sabahında “Blowin’ in the Wind” (1963) (Dylan) melodisini dinlerken Murat Abi şunları söylüyor ; “Dün gece çalışacaktık. Bekledim. Sedat Beyin kızı yaramaz sana. Bunlar zengin kızı. Hiçbir şeylerine ayak uyduramazsın. Futboldan da olursun boş yere..Buralar tehlikeli olmaya başladı. Uzaklaşmanın tam zamanıdır. Cumartesi günü İstanbul’a gideceğiz.”
1955. Galatasaray. Başarı dolu yıllar ; Gol krallıkları ; (Filmde görmesek de) ‘Ağları Yırtan Gol’ (10 Haziran 1959) ; Şöhret ; Yepyeni bir çevre. Yine de Metin’in parası az. Candemir’le (Cüneyt Türel seslendirmiş) Gönül Yazar ve kız arkadaşlarını ‘Laz Hakkı’nın lokantasına götürdüklerinde neredeyse hiç paraları yoktu. ‘Monte Carlo’ (1964) (Farina) melodisini dinlediğimiz sahnede hesabı ödeyemedikleri gibi Metin, Hakkı’dan 200 lira da borç almıştı. Gönül’le beraber olduğu 3 sahnede ‘La playa’ (1964) (Van Wetter / Barouh) melodisi var. Bu arada kimleri tanımayız ki ; “Gool, gol, gol. Bravo Metin” diye heyecanla maç anlatırken mikrofonun dengesini bozan Pertev Tunaseli ; ‘Halk Gazetesi’ Milliyet ve Rıza Tüzün’ün seslendirdiği Necmi Tanyolaç ; Yine Erdoğan Esenboğa’nın seslendirdiği Fenerbahçe kaptanı Naci ; Karıncaezmez Şevki ve 34 .. ..4 plakalı 50 model Opel Kapitan’ı ; Gündüz Kılıç ; Cihat Arman ; Hatta (yine Rıza Tüzün’ün seslendirdiği) Orhan Şeref Apak.
Bu başarı dolu günlerin birinde en olmaması gereken olur ; Hülya, Metin’e gelir. Fausto Papetti’den ‘Caminemos’ (1964) (Testoni / H. Martins / A. Gill) melodisi ve Galatasaray Adasındaki konuşmaları..
Metin ; “Ne istiyorsun benden?”
Hülya ; “Seni.”
Evlenirler. Bir süre sonra İzmir’e dönmesi için baskı başlar. Ayrıldıkları konuşma..
Hülya ; “Ya ben ya Galatasaray.”
Metin ; “Galatasaray. O daha vefalı.”
En büyük destek, yine Mine ve Murat Abiden gelir. Bir yıl Palermo kulübünde futbol oynar. Tekrar Galatasaray. Bir milli maç öncesi doktor muayenesinde ortaya çıkan ‘kalp kifayetsizliği’ ve Metin’de düşüş başlar. İçki ile geçen günlerden sonra “Mare d’Estate” (1964) (Papetti / Cassano) melodisi ile dertleşmek için Gönül’e gider. Mine ve Murat Babayı İstanbul’a çağırırlar. Sevgi dolu bir ortamda günlerce süren çabalar ve Murat’ın ‘Controluce’ (1962) (Cassano) melodisini dinlediğimiz meyhanede Metin’i yaşama döndüren konuşması..
Murat ; “İçme artık..Kalk eve gidelim. Derdine, acına saygı ettim. ‘Zaten bozuk, üstüne üstüne gitmeyeyim’ dedim. Ama, tadını kaçırdın artık. Öleceksen top için öl. Hepsi hepsi bir ölüm. Böyle, gün gün öleceğine lahzada ölürsün hiç olmazsa. Deneyeceğiz, her şeye yeniden başlayacağız.” Günler sonra tekrar yapılan kontrollerin ardından..
Gündüz Kılıç ; “Oynayabilir mi doktor?”
1. Doktor ; “Tabii. Bir Beşiktaş taraftarı olarak üzgünüm ama..”
2. Doktor ; “Ben de Fenerbahçeliyim. Maalesef eskisinden daha iyi oynayacak.”
Hastaneden çıkarken Mine ile el eleydi. Yine gol krallıkları yine başarılar.
Metin öylesine saf ve temiz ki, Hülya film boyunca ona 3 kez ‘çocuk’ diyor. Gönül de iki yerde ‘deli çocuk’ ve ‘koca bebek’ demişti. Mine ise son sahnelerin birinde babasına şunları söylüyor ; “O bizim hayatımızın bir parçası. Koskoca bir sevgimiz var. Dünyalar kadar büyük. Sevgiye hiçbir şey karşı duramaz. Git baba, bulursan zorla getir. O hâlâ mahalledeki küçük Metin. Bir top daha alırsın, çocukluğundaki gibi.”
(Yazan : Murat Çelenligil)


Kurgu
Yönetmen Ekibi
Zeki Ökten (Yönetmen Yardımcısı)

Ayşe Şasa (Yönetmen Yardımcısı)
Kamera Ekibi
Erhan Canan (Kamera Asistanı)
Post-Prodüksiyon
Sezai Elmaskaya (Negatif Kurgu)

Hilmi Başcan (Laboratuar Şefi)

Ziya Uçak (Laboratuar)

Erdoğan Dolapçı (Laboratuar)

Gani Maraşlıoğlu (Laboratuar)

Hayati Akbulut (Laboratuar)
Işık Ekibi
Hüseyin Özşahin (Işık Şefi)

Ekrem Köksalan (Işık Ekibi)
Ses Ekibi
Yorgo İlyadis (Ses Kayıt)

Firmalar
Arzu Film (Yapım)

Erman Film (Seslendirme)

Erman Film (Seslendirme)

Erman Film (Film Hazırlık)

Apa Ofset Basımevi (Afiş Basım)

Mim Cim Ofset Basımevi (Lobi Basım)

tacsiz_kral_1965.jpgTaçsız Kral 1965 ile ilgili görsel sonucu
 TESBİHNAME.COM

Hiç yorum yok: