17 Ekim 2013

BİR ŞOFÖRÜN GİZLİ DEFTERİ (1967)

HUNP: 7,9






Vizyon Tarihi : 1967

Hunp : 7,9

Orijinal Dil : Türkçe

Oyuncular :

Cüneyt ArkınCüneyt ArkınAli
Sema ÖzcanSema ÖzcanÇiler
Mine SunMine SunTemiz
Ersun KazançelErsun KazançelPire
Leman ÖztürkLeman ÖztürkLeman
Necdet ÇağlarNecdet ÇağlarFritz
Toron KaracaoğluToron KaracaoğluKemal
Turgut SavaşTurgut SavaşHasan
Nuri GençNuri GençHaluk
Behçet NacarBehçet NacarHasan'ın Adamı
Hüseyin ZanHüseyin ZanHasan'ın Adamı
Necip TekçeNecip TekçeHasan'ın Adamı
Adnan MersinliAdnan MersinliBarmen
Reşit ÇildamReşit ÇildamÜç Köşe
Ayton SertAyton SertAli'nin Patronu
Kayhan YıldızoğluKayhan Yıldızoğlu
Diclehan BabanDiclehan Baban
Haluk OrçunHaluk Orçun
Muazzez DoğanMuazzez Doğan
Muadelet TibetMuadelet TibetAnne Hüsniye
Toron KaracaoğluToron KaracaoğluCüneyt Arkın Seslendirmesi
Suna PekuysalSuna PekuysalM.Sun Seslendirmesi
Muhip ArcımanMuhip ArcımanT.Karacaoğlu Seslendirmesi
Rıza TüzünRıza TüzünN.Genç Seslendirmesi
Alev KoralAlev KoralL.Öztürk Seslendirmesi
Nevin AkkayaNevin AkkayaS.Özcan Seslendirmesi
Zafer ÖnenZafer ÖnenSeslendirme
Abdurrahman PalayAbdurrahman Palay   Seslendirme
Yönetmen
Senaryo
Yapımcı
Görüntü Yönetmeni
Eser
Tür
Ülke
Türkiye
Etiketler









Fakir bir delikanlının aşkı uğruna ödediği ağır bedel anlatılır. Ali, annesi ve kız kardeşini şoförlük yaparak geçindirir. Mahalleden komşuları Mısırlızadelerin kızı Çiler’e âşık olmuştur. Babasının alçakgönüllülüğüne karşı Çiler, kibirli ve lüks düşkünüdür. Ali, Çiler’in gönlünü kazanmak için tanımadığı ve sevmediği bir dünyanın parçası olmayı göze alır. Ancak sevdiği kızı adım adım felakete sürüklenmekten koruyamamaktadır. Çiler’e duyduğu aşk, Ali’yi de büyük bir tehlikeye sürükleyecektir. (Ayşe Adlı)

Kurgu
Adrine Muradyan (Kurgu)
Yapım Ekibi
Yılmaz Kuzgun (Yapım Amiri)

Turhan Emli (Yapım Amiri)

Çetin Dağdelen (Set Ekibi)

Hasan Budur (Set Ekibi)

Kahraman Kongur (Set Ekibi)

Baki Soğukpınar (Set Ekibi)
Yönetmen Ekibi
Nurettin İrişen (Yönetmen Yardımcısı)

Mehmet Cantürk (Reji Ekibi)

Gülten Karakaya (Reji Ekibi)
Kamera Ekibi
Güngör Tetiker (Kameraman)
Post-Prodüksiyon
Semih Peköz (Laboratuar)

İbrahim Güzel (Laboratuar)

Semih Peköz (Laboratuar)

İbrahim Güzel (Laboratuar)
Işık Ekibi
Aslan Yıldız (Işık Şefi)
Ses Ekibi
Rauf Tözüm (Ses Kayıt)
Müzik ekibi
Müzeyyen Senar (Şarkılar)
Firmalar
Duru Film (Yapım)

Ses Film (Film Hazırlık)

Replikler :

Mi Minör Keman Konçertosu’ (1845) (Felix Mendelssohn). Op. 64: Allegro molto appassionato. ‘Lekeli Melek’te (1969) Rıza’nın olan ev (buranın 2. ve 3. katlarını İzmit’teki genelev olarak göreceğiz).
Ali ; “Bir hediye aldım da Çiler’e, onu götürmen için..”
Temiz ; “Yanılıyorsun abi, o ne seni nede hediyeni beğenmeyecektir (‘beğenecektir’ demeliydi). Bizi ve çevremizi hor görüyor o. Kalpsiz ve bencil birini seviyorsun abi. O ise senle alay ediyor. Şoför diye küçümseyip evlenme teklifi yaptığın mektubu paçavra gibi atıyor.”
Jenerikte Los Indios Tabajaras topluluğunun Maria Elena 33’lüğündeki (1964) ‘Amapola’ (1924) (Jose Maria LaCalle) melodisi. İlk çevrimden (1958) ve romandan (Aka Gündüz) (R emzi Kitabevi–1943) (Birinci Baskı–1930) farklı olarak kahramanımızın adı bu kez Ali. Bir takside gececi olarak çalışıyor.
‘Siempre En Mi Corazon’ (1942) (Lecuona) ile yorgun argın geldiği evi ne kadar güzeldi. Annesi Hüsniye ve kız kardeşi Temiz’den başka kimsesi yok. Komşuları Haluk Mısırlızade’nin ‘gözü yükseklerde’ kızı Çiler’i seviyor. (İlk çevrimde, babasının rütbesi nedeniyle lâkabı ‘Paşa Kızı’ydı. Bu kez buna cesaret edememişler.) Nezihe Becerikli’nin seslendirdiği annesi “Adı batsın da şöyle arkada dursun öyle gelin” demişti ama dinleyen kim. Patronun dostu Mişa’ya yüz vermeyince işinden olur. (Önceki çevrimde ise Eftalya ile sarmaş dolaş yakalandığı için kovulmuştu.)
Yeni patronu Kemal’le karşılaştığımızda duyulan ‘Somewhere Over The Rainbow’ (1939) (Arlen / Harburg), onun iyi bir insan olduğunu düşündürdü.
Sonrası müzik fırtınası gibi; Hilton Oteli yakınlarındaki yolda Çiler’le karşılaştığında Sonny ve Cher’den ‘Monday’ (1967) (Bono) ; Genç kızı arabada götürürken ; ‘El Gato Montés’ (1916) (Penella) ; Çiler’e, aşkını yazdığı mektubu verirken ; Doruk Onatkut Orkestrası eşliğinde Tülay German’dan ‘Kızılcıklar Oldu Mu?’ (1965).
Ama Çiler, durumu başka bir şoförün davranışı gibi, eleştirerek Temiz’e anlatır. Ali, Mısırlızade’nin şımarık kızı için ‘sınıf atlamayı’ dener. Kemal Bey’e ortak olur; “Kemal Özgül-Ali Eroğuz Koll. Şti.” (Filmin sonunda nikâh memuru ‘Ali Aydın’ diyor ya neyse.) ‘Şoför’ olarak gidip ‘işadamı’ olarak döndüğü plaj sahnesinde (Rimsky Korsakov’un tamamladığı) Prens İgor Operası’ndan (1887/90) (Borodin) nefes kesen bir melodi var; ‘Polovetsian Dances: Dance IV, Allegro’.
Ama bu bile yeterli olmaz. Genç kız ikinci mektubu alınca bu kez Temiz’i de kovar. Bunca olaydan sonra Ali, aşk başına mı vurdu nedir, onu babasından istemeye gidiyor. Çiler demediğini bırakmaz.
Sonrasında kahramanımız Süzer Şirketinde otobüs şoförü olarak Avrupa yollarında. Freddy Quinn’den ‘Ballad of the Green Berets’in (1966) (More / Sadler) Almancasını dinliyoruz; ‘Hundert Mann Und Ein Befehl’. Çiler ise ‘sosyete’nin ilgi odağı. Yardım etmek isteyen delikanlıya yine hakaret ediyor. Önce ‘beynelmilel afyon kaçakçısı’ Mösyö Kuligan’ın (ama polis, teslim olması için uyarıda bulunurken ‘Fritz Hunderland’ demişti) eline düşer. Ardından ’birkaç zengin hovardayla flört’ ve ‘meşhur muhabbet tellalı Sosyete Hasan’. Düşüşü çıkışından daha hızlı.
Sonrasında konsomatrislik, esrar ve ‘vesika’. Ali onu “Analık’ın evi 9 numara” dan kurtarıp evlenmek ister ama Hasan böyle bir ekmek teknesini elinden kaçırır mı.
Gigliola Cinquetti’nin söylediği ‘Dio, Come Ti Amo’ (1966) (Domenico Modugno) melodisi ve Suat Sadıkoğlu’nun, merdiveni daha ünlü yalısı. İlk çevrimde bu sahnede ‘Bésame Mucho’ (1940) (Velázquez) vardı. (Konuklardan biri unutulmaz Zeki Sezer.)
Çiler ; “Demek sosyeteden korkuyorsunuz.”
Ali ; “Sizin için korkuyorum. Evet, yalnız sizin için korkuyorum Çiler Hanım.”
Çiler ; “Tuhaf, benim durumum sizi neden ilgilendiriyor?”
Ali ; “Eski bir yara bu, açmayalım. Ama bu hayatın sizi uçuruma götürdüğünü, geri dönmeniz gerektiğini kimse size söylemeyecek biliyorum.”
Çiler ; “..Bak hele, sokak artığı bir aileden çıkmış şoför parçası bana akıl veriyor. Haddini bil, bir daha da yolumun üstüne çıkma anladın mı..Şoför.”


 TESBİHNAME.COM

Hiç yorum yok: