27 Mayıs 2013

SUSUZ YAZ (1963)

SUSUZ YAZ 1963 ile ilgili görsel sonucu
Hunp: 8,1






Susuz Yaz

Vizyon Tarihi : 1963

Hunp : 8,1

Orijinal Dil : Türkçe

Özellik : İngilizce Alt Yazılı

Oyuncular :
Erol Taş Erol Taş Kocabaş Osman
Ulvi Doğan Ulvi Doğan Hasan
Hülya Koçyiğit Hülya Koçyiğit Bahar
Yavuz Yalınkılıç Yavuz Yalınkılıç Köylü
Zeki Tüney Zeki Tüney Köylü
Alaattin Altıok Alaattin Altıok
Niyazi Er Niyazi Er Ağır Ceza Üyesi
Ercan Yazgan Ercan Yazgan Mahkum
Adnan Uygur Adnan Uygur
Selahattin Genç Selahattin Genç
Hamit Türker Hamit Türker
Sadettin Erbil Sadettin Erbil Ulvi Doğan Seslendirme
Sami Ayanoğlu Sami Ayanoğlu Erol Taş Seslendirme
Alev Koral Alev Koral Hülya Koçyiğit Seslendirme
Mümtaz Ener Mümtaz Ener Seslendirme
Hakkı Haktan Hakkı Haktan Veli Sarı



İngilizce Alt Yazılı (English Subtitles)





Yaz kuraklığında su temin etmek için mücadele veren köylülerin hikâyesini anlatmaktadır. Ege’nin bir köyünde yaşayan köylüler yazları kuraklıkla karşı karşıya kalırlar. Köydeki su kaynakları ise Hasan ve Osman isimli iki kardeşin elindedir. Osman, suyu köylülerle paylaşmak isterken Hasan buna karşı çıkar. Su mücadelesinde yaşanan bir ihtilaftan dolayı Osman hapse girer. Böylece Hasan köylülere daha fazla zorluk çıkarmaya başlar. Ayrıca Hasan ile kalmak zorunda kalan Osman'ın karısı Bahar’ı da zor günler beklemektedir. (Celil Civan)


Ayrıntılar:
Ahmet Yamacı bağlama ile Keskinli Hacı Taşan’dan alınan bir türküyü çalıyor; ‘Ankara’da Yedim Taze Meyvayı.’
Osman; (Sami Ayanoğlu’nun sesiyle) “..Gayrı aşağı tarlalara salmayacağız suyu. Önce bizim tarlalar sulanacak, artanını vereceğim komşulara..Su bizim değil mi, ne şekil istersem o şekil kullanırım.”
Hasan; (Abdurrahman Palay’ın sesiyle) “Su, toprağın kanı Ağam. Kimse bu işe rızasıyla ‘evet’ demez. Milletin dikine gitmek iyi değildir.”
Adı önce ‘Yanık Sevda’ olarak düşünülen film aynı adlı öykünün (1960) (Necati Cumalı) (Tekin Yayınevi) (9. Basım–1987) ilk uyarlaması. Nedense kitaptaki Hasan filmde Osman, Osman da Hasan. 1973’deki ikinci çevrim ise hikâyedeki gibi.
Urla, Bademler̵ 7;de, evvelce bir Rum’a ait olan topraklar Kurtuluş Savaşı sonrasında köylülerce bölüşülmüş. Bölgedeki suyun kaynağı Kocabaşların arazisinde. Yıl 1947. O zamana dek bir sorun çıkmazken su artık ekicilere yetmiyor.
Ağabey Osman’ın karısı ‘6 ay önce doğum sırasında ölmüş’. Kardeşi Hasan da ‘üç ay önce sevdiği Bahar’ı kaçırmış’. Aynı damda yaşıyorlar. Osman geceleri önce onların sevişmelerini sonra da dışarıdaki suyun sesini dinliyor. Günler geçtikçe ‘hayalinde karısının görüntüsü yerini Bahar’a bırakmış’.
İş Hasan’a kalsa suyu köylülerle bölüşecek ama ‘ne yapsın ki büyüğü olduğu için’ abisine ses çıkaramaz. Ne Muhtar ne mahkeme sorunu çözebilir. Köylü, köşeye sıkışmış kedi gibi ‘içindeki şiddeti ortaya çıkarıyor’. Mümtaz Ener’in seslendirdiği Sarı Veli, Kocabaşların köpeğini (öyküde ‘Arap’) öldürür; Arkları patlatılır; Kavga dövüş.
Damlarında iki tüfek var. Biri dededen kalma ve ruhsatlı çifte. Diğeri bulundurulması yasak olan Gra. Bir gece Osman bununla Veli’yi öldürür.
Mahkeme sürerken, çifteyi kullananın ‘beraat edeceğini’ öğrenince de allem edip kalem edip kardeşini Gra’yı kullandığını söylemesi için ikna eder. Hasan 8 (öyküde 9) sene hapisle cezalandırılır. Filmde yok ama kitapta yargılama sırasında Bahar’ın bir oğlu olur.
Sonrasında Osman, Bahar’ı elde etmek için yapmadığını bırakmıyor. Kitapta olmayan korkuluğu, eşarp takıp, genç kadının yerine koyar. Aynı korkuluğa, Bahar da (Alev Koral seslendirmiş) şapka giydirip Hasan’mış gibi sarılıyor.
Osman, Cezaevinde Hasan adlı bir hükümlünün öldürülmüş olmasını amacı için kullanır. Pençe gibi elleriyle sarılmışken şunları söylüyor; “Bahar, güzel Bahar, kendine ayrı bir döşek serme gayrı.”
1950–51. Yine filmde yok ama genç kadının bir oğlu daha olur. ‘Demir Kırat’ seçimi kazanıp af ilan etmiş. Hasan, abisini, köylülerden esirgediği suda boğuyor. Öyküde aynı şeyi Bahar’ın ateşlediği çifte yapar.
Niğde Hapishanesi’nde (öyküde yok) Kemal’in Hasan’a söyledikleri;
“Osman’a kızmakta haklısın ama onu vurmaya falan kalkarsan gene kendine yazık edersin. Hem hiçbir şey halletmez bu. Mesele suyu onun elinden almak olmalı. Üstelik yalnız onun elinden almak da yetmez. Bütün o gibilerin elinden bütün suları almalı. Seni mahpus damlarına Osman’ın adam vurup suçu senin üstüne yüklemesi düşürmedi. Esas sebep akan suya sahip çıkmanız. Yoksa Sarı Veli’yle bal gibi geçinip giderdiniz.”
(Yazan: Murat Çelenligil)




Ödüller
Altın Ayı (14.Berlin Film Festivali-1964)

Kurgu

Yönetmen Ekibi
Kemal İnci (Yönetmen Yardımcısı)
Kamera Ekibi
Kaya Ererez (Kamera Asistanı)

Hüseyin Karındoyuran (Kamera Asistanı)
Ses Ekibi
Yorgo İlyadis (Ses Kayıt)
Firmalar
Hitit Film (Yapım)

Erksan Film (Yapım)

Doğan Film (Yapım)

SUSUZ YAZ 1963 ile ilgili görsel sonucuSUSUZ YAZ 1963 ile ilgili görsel sonucuSUSUZ YAZ 1963 ile ilgili görsel sonucuSUSUZ YAZ 1963 ile ilgili görsel sonucu SUSUZ YAZ 1963 ile ilgili görsel sonucu

 TESBİHNAME.COM

Hiç yorum yok: