28 Mayıs 2013

BENİ OSMAN ÖLDÜRDÜ (1963)

beni_osman_oldurdu_1963 (2).jpg
HUNP: 7,5






Beni Osman Öldürdü

Vizyon Tarihi : 1963

Hunp : 7,5

Orijinal Dil : Türkçe

Oyuncular :
Türkan Şoray Türkan Şoray Türkan
İzzet Günay İzzet Günay Filinta Osman
Muhterem Nur Muhterem Nur Oya
Efgan Efekan Efgan Efekan Efgan
Öztürk Serengil Öztürk Serengil Tayfur
Hulusi Kentmen Hulusi Kentmen Hulusi
Atilla Yelkenci Atilla Yelkenci Atilla
Hüseyin Baradan Hüseyin Baradan Muhittin Erman
Mine Soley Mine Soley
Ahmet Tarık Tekçe Ahmet Tarık Tekçe Ahmet
Hüseyin Peyda Hüseyin Peyda Vahap Çok
Mualla Sürer Mualla Sürer
Hüseyin Güler Hüseyin Güler
Aziz Basmacı Aziz Basmacı Ali Boş
Vahi Öz Vahi Öz İsmail Hakkı
Sunay Uslu Sunay Uslu Nebahat
Birsen Menekşeli Birsen Menekşeli Sabahat
Devlet Devrim Devlet Devrim Leyla
Tümay Tuncalp Tümay Tuncalp Necla
Mümtaz Ener Mümtaz Ener Necmettin İşbilir
Meriç Başaran Meriç Başaran Semra
Leman Akçatepe Leman Akçatepe
Mürüvvet Sim Mürüvvet Sim
Mehmet Ali Akpınar Mehmet Ali Akpınar
Hüseyin Salıcı Hüseyin Salıcı Noter Hamdi
Talia Saltı Talia Saltı
Lütfü Engin Lütfü Engin Sivil Polis
Zeki Sezer Zeki Sezer Sivil Polis
Sadettin Erbil Sadettin Erbil S.Erbil / İ.Günay Seslendirmesi
Muhip Arcıman Muhip Arcıman H.Kentmen Seslendirmesi
Agah Hün Agah Hün H.Baradan Seslendirmesi
Mücap Ofluoğlu Mücap Ofluoğlu Ö.Serengil Seslendirmesi
Jeyan Mahfi Tözüm Jeyan Mahfi Tözüm T.Şoray Seslendirmesi
Kemal Ergüvenç Kemal Ergüvenç A.T.Tekçe Seslendirmesi
Alev Koral Alev Koral Seslendirme

Yönetmen
Senaryo
Yapımcı
Müzik
Görüntü Yönetmeni
Tür
Ülke
Türkiye
Etiketler











Babalarından kalan mirasın tanımadıkları bir kardeşe bırakıldığını öğrenen kardeşlerin hikâyesi anlatılır. Vahap Bey, oğullarına ve akrabalarına bıraktığı vasiyette bir oğlu olduğunu açıklar. Babasının mirasını almak için geldiği köşkte kardeşleri onu öldürmeye karar verirler. Bu sırada Osman’ın işlediği söylenen cinayetler başlar. Köşkte dolaşan maskeli katili bulmak için polis devreye girer. Türkan’ın ona inanması ve evinde saklaması ikisini birbirlerine yaklaştırır. Daha sonra ortaya çıkan maskeli katilin gerçek kimliği ise herkesi şaşırtacaktır. (Büşra Parça)


İsminde, yönetmen adı olan 3. film. Daha önce Atıf Yılmaz ‘Allah Cezanı Versin Osman Bey’ (1961) ve Mehmet Dinler (Osman Fahir Seden’in sahibi olduğu Kemal Film için) ‘Erkeklik Öldü mü Atıf Bey’i (1962) çekmişlerdi. Bu kez, Osman F. Seden kendi adını kullanmış ; ‘Beni Osman Öldürdü’. Başta, İzzet Güney ve Türkan Şoray’ın tanıtıldığı sahnede Efgan Efekan’ın yerine (ilk 2 çevrimde oynayan) Orhan Günşiray olsa ne iyi olurdu. Sadettin Erbil üç filmde de var.
Filmin başında, Öztürk Serengil, Adnan Varveren’in bir yıl sonra 45’lik olarak çıkacak şarkısını (Abidik Gubidik Twist) dans ederek söylüyor. Orkestra çok güzel ; piyano (Şerif Yüzbaşıoğlu), elektro gitar (Ersin Ünlüsoy), kontrbas (Şükrü Yüzbaşıoğlu), saksofon ve bateri.
Vahap Çok. ‘2oo milyonluk bir servetin, muhtelif fabrika ve ortaklıkların sahibi’. (Bu isim, o dönemin varsıl kişilerinden Vehbi Koç’u çağrıştırıyor.) ‘Bir güz sabahı’ çevresini saran ‘akraba ve taallukat’ın bin bir türlü sahte sevgi gösterisi eşliğinde balık avına çıkıyor. Belli ki o da bu durumdan sıkılmış, (Rıza Tüzün’ün sesi ile) haykırıyor ; “Yeter, yeter be. Bıktım bu yağcılıktan. Defolun hepiniz, defolun. Sizlerden kurtulup bir dakika yalnız kalamayacak mıyım?”
‘Gidiş o gidiş’. Balığa çıkışından iki gün sonra ‘bindiği motor açık denizde bulunur’. Düşüp boğulduğuna karar veriliyor. Vasiyetnamesi, avukat Ali Hoş’un (soyadı bir başka sahnede soyadı ‘Hoşlaf’ olarak söyleniyor) sekreteri Türkan tarafından varislere okunur. Oğulları için söyledikleri ; Sadettin, hastalık derecesinde kumarbaz ; Ahmet, ‘evde çete namı altında bir sürü (aslında iki) serseriyi besleyecek kadar kabadayı ; Tayfur, 5 yaşında geçirdiği bir bisiklet kazası sonucu kafadan sakat. Asıl, üç akrabası için düşünceleri yenir yutulur şeyler değildi. Fabrikaların umum müdürü Muhittin Erman çalışkan(!) ama ‘muhasebe kayıtlarında tahrifat’ yapıp cebini dolduran biriymiş. Ticari şirketlerinin umum müdürü Necmettin İşbilir için ‘son derece namuslu(!) ama kuş beyinli ve kaz kafalı’ diyor. Amcazadesi İsmail Hakkı Özdağ ise ‘faydalı ve müstesna bir kabiliyet(!) ancak memureleri işlerinden kaçırtacak kadar ahlaksız ve zampara’ymış. Onların karıları ve çocukları için yazdıklarıysa başka alem ; “..Bu üç akrabamın arsız ve riyakâr karılarıyla akılları fikirleri oğullarımı kafesleyip..mirasıma konmak olan yılışık yeğenlerimi burada utançla kaydederim.” Onları ‘mirasından mahrum etmiş’. Yine vasiyetnameden, milyonerin kimse tarafından bilinmeyen bir oğlu daha olduğunu ve ‘bilumum servetinin, fabrikalarının vesair mallarının idaresini bu kabiliyetli gence bıraktığını anlıyoruz. Vahap Bey sözlerini bir uyarı ile bitiriyor ; “Kendisi aşırı derece çapkın olup ‘tavuklara yem vermek isterse’ kızlara göz kulak olun.”
‘Kasımpaşa şoförlerinden Filinta Osman’..Avukat Ali, delikanlıyı böyle tanımlıyor. Onu ilk gördüğümüz 80 saniye boyunca 3 fıstıkla (ikincisi gencecik Mine Soley) beraberdi. Türkan, ‘gerekli kanuni muamelelerin tamamlanması için Osman’ı köşke götürmek üzere’ mahalleye gelir. Delikanlı öyle nam salmış ki mahalledeki kahveci genç kızı Osman’ın ‘yemlediği tavuklardan biri’ sanıyor. Pek de haksız sayılmaz, çünkü Osman, film boyunca Türkan Şoray’ı 5 kez dudağından öper. Bunu, sonradan beraber çevirecekleri onlarca filmde İzzet Günay bile yapamıyacaktır.
Osman’ın köşke gelişiyle ortalık hareketlenir ; Yeğenler onu ele geçirmek, diğerleri de ondan kurtulmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
İki sahne ve melodi ; Osman’ın “Hernando’s Hideaway” (1957) (Ross / Adler) eşliğinde Leyla, Semra ve Necla ile yaptığı dans ve kumar oynanırken ‘Save the Last Dance for Me’ (1960) (Doc Pomus / Mort Shuman) melodisi çok güzeldi.
Film, çifte şaşırtıyla bitiyor. Birincisi, Vahap Bey ölmemiş yalnızca ‘ölümünden sonra akrabalarının neler karıştıracağını gözleriyle görmek istemiş’. İkincisi, vasiyetnamede sözü edilen çocuk gerçek ama bu Osman değil Türkan’dır.
Osman ; “Tuh be, ben de diyordum ki, ikimiz biliyorsun evlenmeyi kuruyorduk seninle. Halbuki..”
Türkan ; “Değişmiş hiçbir şey yok Osman.”
Osman ; “Olmaz, ben evime kendi kazancımla bakmak isterim kızım. Babanın milyonları açmaz beni.”
Türkan ; “..Kazancına da, evine de, getireceğin minik bir çiçekle bir somun ekmeğe de, her şeye her şeye razıyım Osman. Seni seviyorum.”
(Yazan ; Murat Çelenligil) 


Kurgu

Osman Bilen (Kurgu)

Ali Berkan (Kurgu)
Yapım Ekibi
Yüksel Tanık (Yapım Sorumlusu)
Yönetmen Ekibi
Zafer Davutoğlu (Yönetmen Yardımcısı)
Kamera Ekibi
Kenan Davutoğlu (Kamera Asistanı)
Post-Prodüksiyon
Recai Karataş (Laboratuar)

Mihail Skarpedis (Laboratuar)
Işık Ekibi
İlhan Alkım (Işık Şefi)

Muzaffer Durusoy (Işık Ekibi)
Sanat Ekibi
Rafet Ateş (Aksesuar)
Ses Ekibi
Tuncer Aydınoğlu (Ses Kayıt)

Tamer Oğuz (Senkron)

Arif Özalp (Senkron)
İdari İşler
Adnan İrkut (Prodüksiyon Amiri)

Cemil Paskap (Prodüksiyon Asistanı)

Hasan Nurdan (Set Amiri)
Firmalar
Acar Film (Seslendirme)

Kemal Film (Film Hazırlık)

Kemal Film (Yapım)

BENİ OSMAN ÖLDÜRDÜ 1963 ile ilgili görsel sonucubeni_osman_oldurdu_1963 (2).jpgbeni_osman_oldurdu_1963.jpgbeni_osman_oldurdu_1963 (3).jpg

 TESBİHNAME.COM

Hiç yorum yok: